de blogbouwers

Start een blog. Bereik de wereld.

blogger Karin Ramaker in gesprek met haar ‘jongere zelf’

karin-ramaker

Karin blogt al 14 jaar en geeft momenteel ecursussen voor bloggers die geen blackout meer willen als ze achter hun computer zitten. Ze blogt op MET-K.com en wilt net als Jelle nooit meer een baan.

Voor de Blogbouwers gingen we terug naar het jaar 2000 en ging Karin in gesprek met haar ‘jongere zelf’. Wat zou Karin tegen haar ‘jongere zelf’ zeggen die net begint met bloggen?

Karin,

Ga eerst gewoon schrijven en ga jezelf geen belemmeringen opleggen zoals: “ik maak taalfouten of mijn zinstructuur is niet helemaal goed”. Zit en schrijf.

Ga zodra je lekker aan het schrijven bent steeds beter letten op de goede structuur van het blog dus dat het een kop en een staart heeft en dat het ergens naar toe mag. Let op waar de gevoelige dingen en de prikkels zitten want dit gaat steeds belangrijker worden in de blogwereld. Straks, in 2014 is het niet meer ‘alles er alleen maar uitknallen’ maar gaat het meer om de structuur van je blog.

Kortom: eerst schrijven en dan fine-tunen.

Zorg dat je in de eerste alinea van je blog gelijk knalt en uitpakt. Maak daar je punt en shockeer en provoceer in het begin. Het is leuk als mensen denken: “wat is dit nou weer?” want dan klikken ze op je titel. De lengte van het stuk maakt niet uit, als mensen geïnteresseerd zijn in je blog lezen ze het toch wel.

Shockeer wat meer, in titel maar ook in beeld. Het mag rauw zijn.

Kies je goede blogplatform en kies er één. Kies niet tal van platformen en vlieg niet van ‘hot naar her’ want dan raak je dingen kwijt en dat is niet handig. Ga voor WordPress en verdiep je daar in.

Leg je eigen naam vast als domeinnaam en zorg dat je ook op andere plekken je naam vast legt zoals op Twitter en andere social media.

Ga veel spelen met bloggen en je mag best dingen veranderen. Dat wat je vandaag hebt gedaan kan morgen weer anders zijn en dat is niet erg.

Wees vrij en hou je niet teveel vast aan dat vaste omkaderde gedoe. Kleur niet binnen de lijntjes, schrijf vrij, en het mag veranderen, ook jij.

Heel veel blogplezier Karin en ga nu maar schrijven. Ik reken de drankjes wel af.

– Karin

Wil jij net als de jongere Karin vandaag nog beginnen?

  • karin

    ik merk aan de tekst dat ik het geen blogboost gaf. dat komt misschien omdat ik niet zo erg van het terugkijken ben. je doet wat je doet op dat moment omdat je dan denkt dat het goed is. later heb je dingen kunnen veranderen of kunnen aanpassen. als ik mensen een boost zou geven, nu, zou ik zeggen: schrijf! schrijf! schrijf! ontdek! heb plezier! en lees veel blogs! maar vooral: schrijf!

  • jelledeblogbouwer

    Toch denk ik dat heel veel mensen hier wat aan gaan hebben Karin. Vooral het rauwe vind ik heel sterk. Durven, durven eerlijk te zijn maar ook de oergevoelens laten zien op een blog is prachtig en onderscheid je van de rest. Enorm bedankt voor je bijdrage. Wie zou jij als opvolger willen zien?