de blogbouwers

Start een blog. Bereik de wereld.

blogger Jelle Hermus in gesprek met zijn ‘jongere zelf’

jelle-hermus

Op een zonnige dag in Delft ontmoet ik Jelle Hermus. Jelle Hermus blogt al vanaf 2004 voor soChicken. Dit blog is inmiddels een online business en de grootste blog in Nederland op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

Jelle is net als ik drager van een Friese naam, een minimalist en iemand die van bloggen, online ondernemen en reizen houdt. Bedankt Jelle voor de inspirerende middag!

Voor de Blogbouwers gingen we terug naar het jaar 2004 en ging Jelle Hermus in gesprek met zijn ‘jongere zelf’. Wat zou Jelle Hermus tegen zijn ‘jongere zelf’ zeggen die net begint met bloggen?

Jelle,

Wat leuk dat je bent begonnen met bloggen. Hier wat tips van je toekomstige zelf. Ik heb door de jaren heen wat lessen geleerd, en die wil ik graag met je delen.

In de eerste plaats: verlies nooit uit het oog waarom je blogt. Het is niet om geld te verdienen. Als het je doel is om veel geld te verdienen, leer dan hoe je apps moet programmeren en bouw een messaging app die je kunt verkopen aan Facebook. Ik weet het, het is pas 2004 bij jou, maar toch, houd het in gedachten.

Je komt het snelst vooruit als je je richt op het toevoegen van waarde. Doe je best om de inhoud van je blogs zo sterk mogelijk te maken, en blijf je lezers verrassen met geweldige tips. Bezoekers hebben geen interesse in banners, upsales, crosssales, advertenties en andere fratsen. Ze willen waarde ontvangen. Zolang jij waarde verstrekt zijn er altijd mogelijkheden om geld te verdienen op een duurzame en eerlijke manier.

Daarnaast: wees niet bang om jezelf te zijn. Nu schrijf je nog voor je vrienden en familie. Maar dat zal de komende jaren veranderen. Er zullen meer en meer lezers komen, en daarbij zal ook het gevoel groeien dat je je anders voor moet doen dan je bent. Omdat je je lezers niet teleur wilt stellen.

Blijf jezelf. Ook al heb je veel lezers. Mensen zijn op zoek naar echte mensen, niet naar perfecte mensen. Je mag imperfect zijn. Je mag zelf fouten maken. Je mag zelf moeite hebben met de adviezen die je geeft. Zowel jij als je lezers zijn nog aan het ontwikkelen, aan het groeien. Dat kost tijd. Mensen begrijpen dat, en ze zullen je er niet op afrekenen. Sterker nog, ze zullen je erom waarderen. Er zijn al genoeg neppe mensen in de wereld. Dus durf kwetsbaar te zijn. Dat voelt beter voor jezelf en voor je bezoekers.

Dat. En maak je niet druk. Geniet van het schrijven. Geniet van de waarde die je mensen kunt bieden. Het wordt steeds leuker en makkelijker, echt. Gewoon stug door blijven schrijven. Waarde blijven toevoegen, dan komt het goed.

Liefs, Jelle.

 

Wil jij net als de jongere Jelle vandaag nog beginnen?

  • http://cah-ajoe.blogspot.com Cah Ajoe

    Prachtig, dat we de tips mochten ontvangen als de jonge Jelle. Mij spreekt de tip van authenticiteit aan. No fake! Maar echte mensen, imperfect, kwetsbaar… Oprecht! Dank voor deze tip!

    • jelledeblogbouwer

      Jij bedankt voor deze reactie Cah! Waar ga je het voor gebruiken?