de blogbouwers

Start een blog. Bereik de wereld.

een succesvol blog in 10 stappen

In een groep van Het Blogbouwers Lab kwam er deze week een nieuw lijstje naar voren wat ik graag ook met jullie deel.

Het is een snelle en effectieve manier om tot een succesvol blog te komen.

1. Begin met een simpel design. Kies een minimalistisch thema met zo weinig mogelijk links en geen afleidingen.

2. Vind een helder doel en publiek voor je blog. Kies voor welk publiek je wilt gaan schrijven en zorg dat je een grote vis wordt in een kleine vijver in plaats van een kleine in een grote vijver. Wie wil je gaan helpen en waar ga je over schrijven? Kies de onderwerpen waar je hart ligt en waar je heel graag over schrijft.

3. Verzin verschillende pakkende headlines. Zet deze verschillende korte titels op je blog en test welke het beste werken door een inschrijfoptie en een call to action voor je e-mail lijst onder deze headlines te plaatsen.

4. Plaats een foto van jou in je volste vorm. Zorg dat je jezelf het beste laat zien door een foto te plaatsen die helemaal jou is en zorg dat je de bezoeker aankijkt. Link deze foto naar een ‘over mij’ pagina en zorg dat deze pagina gaat over de lezer.

Wat? Maar een ‘over mij’ pagina moet toch over mij gaan?

Nee, schrijf de over mij pagina voor de lezer en vertel wat jij hem of haar aan waarde te bieden hebt en wat deze blog uiteindelijk voor de bezoeker gaat opleveren. Eindig deze pagina met een inschrijfoptie voor jouw e-mail lijst.

5. Schrijf je beste content op andere blogs. Dit is het moment dat het harde werken begint. Zorg dat je je eerste en beste artikelen schrijft voor andere blogs die al een publiek hebben opgebouwd en ook schrijven over jouw onderwerp. Zoek contact met deze bloggers, ook zij zijn net als jij steeds op zoek naar nieuwe artikelen. Met het verkeer wat van deze blogs komt blijf je jou verschillende headlines testen.

6. Kies de beste headline en ga meer artikelen schrijven voor jouw blog. Ga brainstormen over artikelen die vallen binnen de headline en zorg nu dat je op frequente basis blijft schrijven aan jou blog.

7. Kies de 10-15 beste artikelen en maak een e-book / handleiding. Maak nu van je beste artikelen een handboek en geef dit boek een prijs. Geef nu bijvoorbeeld de eerste 2 hoofdstukken gratis weg als mensen zich inschrijven op jouw e-mail lijst.

8. Verkoop je e-book.  Verkoop je boek via je e-mail lijst en zoek andere manieren om het te verkopen. Ontvang feedback en testimonials van mensen die het gelezen hebben en maak daarna je product nog beter met de reacties van anderen.

9. Maak een resource-pagina. Zorg dat mensen die als eerste je blog bezoeken gelijk je beste artikelen kunnen lezen. Zet de highlights op deze pagina en schrijf waar in het kort waar jouw blog voor staat.

10. Ga spreken op events en zoek de media. Je hebt nu testimonials en e-book 2.0 dus is het tijd om deze resultaten te delen met anderen en te zorgen dat je een groter bereik krijgt. Doe dit door op zoek te gaan naar de juiste kanalen in de media en door te gaan spreken op events. Juist door deze testimonials en het nieuwe product sta je enorm sterk.

Waar sta jij in dit lijstje?

Vertel het ons door een reactie achter te laten dan kunnen wij je helpen!

 • Evelien Eet

  Handig lijstje en niet alleen voor beginnende bloggers! Die foto op de homepage moet ik ook echt een keer doen.

  • http://www.lijstjes.info/ Jelle Derckx

   Ik zag al een aantal typische Evelien-foto’s verschijnen op social media. Gebruiken die hap! 😉

   • Evelien Eet

    Haha ja precies, ik heb al van alles aangepast, maar m’n oude foto duikt overal weer op (zie hiernaast) :(

    • Nadia van xSunkissed.nl

     Deze foto moet je apart veranderen via Gravatar Evelien 😉

     • jelledeblogbouwer

      Ja of via DISQUS 😉

 • Dorit Roest

  Hai Jelle & Fleur,

  Wat een leuk artikel hebben jullie geschreven en ontzettend goede initiatieven (lab & scan). Ik ben mede oprichter van Bloggers Network en ik denk dat een samenwerking zowel voor jullie als voor ons van grote meerwaarde zou kunnen zijn! We zijn nog niet on-line maar al wel actief op social media (https://www.facebook.com/dutchbloggersnetwork?fref=ts). Mochten jullie geïnteresseerd zijn, stuur dan een mailtje naar info@bloggersnetwork.nl en dan nemen we z.s.m. contact met jullie op!

  Groetjes,

  Dorit Roest

  • http://www.lijstjes.info/ Jelle Derckx

   Ha die Dorit, bedankt voor je enthousiaste reactie!

   Stuur even een mail naar info@blogbouwers.com met een helder voorstel.

  • jelledeblogbouwer

   Ha die Dorit, bedankt voor je enthousiaste reactie!

   Stuur even een mail naar info@blogbouwers.com met een helder voorstel.

 • RoryRowenaJayne

  Fijn artikel! Weer een heldere en duidelijke samenvatting waar je echt wat aan hebt. Goed om alles weer helder te krijgen.

  • http://www.lijstjes.info/ Jelle Derckx

   Goed om te horen Rory! waar ga je beginnen?

   • RoryRowenaJayne

    In ieder geval punten 4, 5 en 7…

    • jelledeblogbouwer

     Super, hou me op de hoogte van je ontwikkelingen!

 • Nadia van xSunkissed.nl

  Ik heb twee opmerkingen.

  Je noemt een boek, gemaakt van je 10-15 beste artikelen, maar wat is je USP als
  mensen deze berichten gratis op je blog kunnen lezen? Geef je iets extra’s weg?

  En met je punt over het minimalistische ben ik het ook niet zo mee eens. Sites en hun lay-out zijn ook onderhevig aan trends, op dit moment is dat toevallig clean en minimalistisch, maar wie weet is dat over een paar maanden juist heel kleurrijk en is dat wat mensen aantrekt.

  • jelledeblogbouwer

   Ha die Nadia,

   Zorg dat je van het e-book een mooie samenvatting maakt van je artikelen en giet het in een mooi design. Een bezoeker gaat niet heel snel al je artikelen zoeken en lezen en vindt het over het algemeen heel fijn om alles in één keer te kunnen opnemen aan informatie. We leven in een snelle wereld dus speel daar op in!

   Verder is het minimalistische inderdaad een trend maar ook juist veel gemakkelijker voor je bezoeker. Als je veel toeters en bellen op je blog hebt dan zijn er te veel afleidingen en te veel keuzes en dan haken we sneller af.

   Hoop dat je hier wat aan hebt,

   -Jelle

 • http://www.puur.nl/ puur

  fijn lijstje… dank je