de blogbouwers

Start een blog. Bereik de wereld.

21 blogtips van de pro’s

blogtips

Ik ben vanaf maart 2013 aan het bloggen op Lijstjes.info en vanaf februari 2014 op Blogbouwers.  Ik vind het wel zo geweldig dat ik deze maand zelfs op mijn eigen domein jellederckx.nl ga bloggen over het maken van mijn eigen thuisstudio, acteren, stemacteren en film.

Ik hou van bloggen.

Bloggen is het lekkere van letters en gestructureerd meer leren over een onderwerp dat je zelf heel interessant vindt. Bloggen zorgt dat je gevonden wordt op woorden en dat je mensen leert kennen die je anders nooit zo ontmoeten.

Maar als blogger wil je ook groeien, daadwerkelijk gevonden worden en je publiek vergroten.

Je wilt pro worden.

Één van de redenen waarom ik Fizzle op de voet volg: vier mannen die anderen helpen met het bouwen van een online business. Ik luister altijd naar de podcasts die ze publiceren en deze week kwamen ze alle vier met 10 blogtips: de 40 dingen die ze hebben geleerd van een jaar bloggen.

Voor mij een ingeving om een artikel te schrijven voor de Blogbouwers met alle blogtips die Fizzle geeft, die ik geef, maar ook die andere pro’s uit Nederland voor jou hebben.

Let’s go pro!

1. Consistentie. Consistentie, wat een moeilijk woord, maar wel de nummer #1 tip.

Consistentie betekent dat je frequent blijft schrijven, als je het mij vraagt minimaal één keer per week. Anderen zullen zeggen twee of drie keer. Één artikel per week boordevol informatie waar de lezer wat aan heeft vind ik genoeg. Maar dat dan wel consistent een jaar lang.

Consistentie dus, in de zin van regelmatigheid, volgens Jelmer van jelmerdeboer.nl

 

Annemerel van annemerel.com gooit er nog een schepje bovenop door het woord dedicatie toe te voegen:

 

Het kost tijd.

Soms zijn er ups en soms zijn er downs, net als in het echte leven.

Bloggen is soms een worsteling omdat je je weleens afvraagt of je überhaupt gelezen wordt als je geen reacties krijgt. Het maakt je aan het twijfelen of je wel door moet gaan.

Nicole van cocogold.nl is iemand die mij op een ochtend uit deze ‘down’ haalde door naar mij te linken. Ook voor haar is regelmaat en continuïteit het belangrijkste.

2. Verspil je lancering niet. Zodra je iets anders dan een artikel publiceert zoals een nieuw e-book of een cursus dan heeft het nieuwswaarde.

Het is heel belangrijk dat je deze momenten bij de hoorns grijpt en tot in de puntjes plant. Zorg dat je je lezers nieuwsgierig maakt over het product waarmee je gaat komen en zorg dat ze in de rij staan als je het lanceert door te maken wat ze willen. Kijk naar hoe Apple het doet. Zo dus.

3. Vertel verhalen. Als je een blogger bent dan ben je een verhalenverteller. Het is dus belangrijk dat je je artikelen zo boeiend mogelijk schrijft. Ik doe hier op dit moment heel erg mijn best voor.

The Hero’s Journey van Joseph Campbell is een heel boeiend middel om naar te kijken, maar wat dacht je van de volgende blog-structuur genoemd in de podcast:

1. Begin met een anekdote.
2. Stip het probleem aan.
3. Graaf dieper.
4. Stip het echte probleem achter het probleem aan.
5. Kom met de oplossing.
6. Kom met stappen naar deze oplossing.

4. Vind je stem. “Maar er zijn al zoveel blogs, wat heb ik nog toe te voegen?” is iets wat ik vaak hoor. Het vinden van je stem gaat over die stem die jou uniek maakt op het internet. En laat ik je eens wat vertellen, er is niemand op de wereld zoals jij.

Het vinden van je stem geeft je de uiteindelijk de meeste waardering en meer zelfvertrouwen omdat lezers resoneren met ‘de jij’ die zich helemaal laat zien op een eerlijke en transparante manier zoals Lisanne van lisanneleeft.nl het noemt.

 

Ook Anna-Maria van annamarieheeftgelijk.nl vindt het pure en het echte essentieel.

Jouw enige echte stem vinden duurt even maar de enige manier om er te komen is door te publiceren. Ben je vervolgens verder in het vinden van je stem (je kunt altijd groeien) dan heb je te pakken wat Lizzy noemt van ourfavourites.nl

5. Waarde. Zodra jij je stem hebt gevonden en helemaal jezelf kan zijn is het tijd om waarde te geven aan je lezers. Het schrijven over jouw problemen en hoe je dat oplost is cruciaal voor het laten groeien van een blog.

Laat je blog niet te veel een dagboek zijn maar een bibliotheek. Een bibliotheek die terug praat en waar mensen wat van kunnen leren. Peter Minkjan van likeconomics.nl zegt het volgende:

 

Ook Martijn van afrit22.nl benadrukt dat de lezer het allerbelangrijkste is om je op te richten, helemaal bij een zakelijk blog.

5. Volg de statistieken die er écht toe doen.  Het is heel makkelijk om je focus te verliezen door elke dag te kijken naar jouw verkeer of volgers op Twitter en Facebook. De statistieken die er voor mij toe doen zijn de mensen die ik help en verander met dat wat ik schrijf. Dit brengt me bij tip #6.

6. Richt je op interacties met anderen.  De statistieken laten niet zien of je jouw lezers beïnvloedt met jouw teksten. Toch zijn al die nummers wel mensen met een kloppend hart en gevoel.

Dat wat je doet met je teksten kun je wel meten in de reacties en de mails die je krijgt. Ga in contact met je lezers, kom erachter waar ze mee worstelen en geef ze wat ze willen. Sanny van sannyzoektgeluk.nl haakt hier op in.

Meet statistieken om het te veranderen. Voor je iets gaat meten, bedenk dan welke actie of verandering jij er op gaat ondernemen als je het hebt gecheckt. Kan het meten of checken niet leiden tot verandering? Skip het dan.

Een voorbeeld van een systeem waar je veel waardevolle informatie uit kunt halen is het nieuwe analytics van Twitter.

7. Try.  You gotta get up and try.

Probeer allerlei verschillende artikelen te schrijven op jouw blog.
Probeer eens een kort idee of korte gedachte.
Probeer een heel lang artikel met heel veel links en hulpmiddelen.
Probeer eens een interview of een heel persoonlijk verhaal.

Hoe meer je probeert en schrijft hoe meer je leert over wat werkt voor jouw lezer. Het staat niet voor niets in de URL van Janine die blogt op janineschrijft.nl

En niets forceren zegt Reny van mindyourfeed.nl

8. Wees pro-actief. Daar is het woord ‘pro’ weer, maar dan in de zin van actief zijn. Pro-actief zijn is iets wat ik op school had willen leren. Pro-actief zijn is niet alleen reageren op wat er op je afkomt maar komen tot actie, durven, initiatief nemen en de weg volgen van je hart.

Jouw bloghart dus.

Volgens Kirsten van SPRFRK.com heb je dan de halve wereld.

9. Goed en gericht onderzoek doen is je grote vriend.  Een website waar ik heel veel gebruik van maak is Buzzsumo. Op Buzzsumo kun je onderzoek doen naar artikelen die het afgelopen jaar het meest zijn gedeeld op onderwerp maar ook op specifieke websites. Er is alleen wel een verschil tussen de hype opzoeken van artikelen die gedeeld worden en zoveel mogelijk waarde bieden. Zorg dat je een goede balans zoekt tussen deze twee.

Ook gebruik ik deze methode van Fizzle om te kijken in Google Analytics welke artikelen op mijn blog het langst gelezen worden. De langst gelezen artikelen zijn boeiender omdat mensen meer tijd spenderen op de pagina. Vanuit dit onderzoek weet je vervolgens welke onderwerpen er écht toe doen voor jou lezers en waar je het beste mee door kunt gaan.

10. Plan een meeting met jouw lezer. Als je geen inspiratie hebt plan dan een afspraak met één van jouw lezers. Spendeer deze meeting door alleen maar vragen te stellen en een uur lang te luisteren naar hem of haar. Je zult met een bak aan inspiratie naar huis gaan.

11. Doe alsof je voor een vol stadion blogt. Publiceer met de urgentie dat het voor een enorm groot publiek is en allemaal mensen zijn die aandachtig willen lezen wat jij te vertellen hebt.

Conclusie: zorg dat je je artikelen niet afraffelt of te snel wilt plaatsen omdat je niet kan wachten. Ik snap het enthousiasme als je iets schrijft wat je de wereld in wilt sturen. Ik heb er nu ook last van maar zorg dat ik dit pas publiceer als ik zeker weet dat ik niet nog meer waarde kan bieden.

12. Ga diep in op een onderwerp dat heel veel aandacht krijgt. Op mijn blog Lijstjes.info ging op een gegeven moment een artikel over eenvoudig leven viral in België. Op dat moment voelde ik dat ik dieper moest ingaan op het onderwerp minimaliseren en daar frequent over moest blijven schrijven. Het leidde tot een cursus die ik nu verkoop. Wat is jouw onderwerp en waar kun je dieper op ingaan?

13. Begin met een clean design en een logo en denk er 12 maand niet meer over na. Ken je dat stemmetje in je hoofd dat zegt: “Je blog blijft klein door het design”. Ik ken hem en heb er vaak naar moeten luisteren. Ik kan je zeggen, de letters doen er toe en niet de ‘fancy share buttons’. Wees het eerste jaar vooral bezig met het vinden van je stem, consistentie en waarde. Dat design komt later.

14. Thema. De sterkste blogs zijn van mensen die veel weten over een bepaald thema en hier over bloggen. Een reden waarom ik nu ook ga bloggen over acteren. Voor mij is acteren heel normaal maar ik kan waarschijnlijk heel veel anderen mensen inspireren met de kennis en de ervaring die ik nu heb. Mooi hoe Esther van estherjacobs.info het verwoord.


 

15. Noem de namen en voeg een link toe. Het bewijs is dit artikel. Door andere bloggers te noemen en naar ze te linken creëer je de kans dat jouw artikel meer gelezen wordt. Let’s see if it works!

16. Vriendschappen. Maak vrienden en help andere bloggers. Andere bloggers doen precies hetzelfde werk als jij en zijn de mensen die worstelen met dezelfde issues. Ontmoet deze mensen, leer van ze en help ze door bijvoorbeeld te interviewen. Met dank aan Evelien van evelieneet.nl


 

17. Bestudeer titels. Hele goede titels boven een minder sterk artikel kunnen voor enorm veel aandacht en verkeer zorgen en slechte titels boven hele sterke artikelen kunnen nooit worden gezien. Studeer op krantenkoppen en sterke titels want uiteindelijk begint het bij het feit dat iemand er voor kiest om te klikken op jouw geschreven titel.

18. Maak een ideeën-lijst. Zelf heb ik een lijstje met ideeën in mijn Notitie-app in mijn telefoon staan. Als ik een idee heb noteer ik het gelijk zodat ik altijd onderwerpen heb om over te schrijven.

19. Blijf lezen voor ideeën. Door te lezen blijf je jezelf voeden met kennis die niet al op allerlei andere blogs staat. Het zorgt dat je fris blijft om nieuwe originele ideeën en hele waardevolle artikelen te publiceren.

20. Durf te bloeden met jouw blog. James Altucher is een hele grote blogger in de Verenigde Staten en gisteren had ik toevallig de kans om hem vragen te stellen op Twitter. Ik vroeg natuurlijk wat zijn #1 blogtip was. Dit kreeg ik terug:


 

Wat sterk en wat heeft hij gelijk. Het is je stem vinden 3.0. Je helemaal openstellen en alles laten zien. Durven bloeden en durven de pijn te laten zien aan anderen.

Ook Juglen van ahealthylife.nl stipte dit aan.

21. Steek enorm veel tijd in het schrijven van een enorm artikel boordevol waarde en publiceer het op een gastblog.Tot slot HET recept om je blog een enorme boost te geven. Maak een artikel dat zó lang en zó waardevol is dat je er een leven mee kan veranderen.

Onderbouw zoveel mogelijk teksten met bronnen en beelden en maak er een lange studie van dit artikel nog beter te maken. Laat het een boek zijn dat je schrijft maar dan op het internet in blogvorm.

Als je zorgt dat je dit artikel kan publiceren op een groot blog met dezelfde doelgroep dan maak je een hele grote kans dat je vrij kort daarna een bericht van je webhosting ontvangt dat je blog plat ligt van al het verkeer.

Dat waren de tips van de pro’s.

Heb je nou nog vragen voor mij of één van de pro’s? Stel je vraag in de reactie hieronder. Ik beantwoord alles.

 • Denise Miltenburg

  Dat zijn heel veel mooie tips!

  • http://www.lijstjes.info/ Jelle Derckx

   Bedankt Denise!

 • Charlotte Derksen

  Fijne tips! Thanks!

  • http://www.lijstjes.info/ Jelle Derckx

   Geen dank Charlotte! Laat het weten als je vragen hebt.

 • Petra

  Dank je wel! Waardevol :) http://www.petraroos.blogspot.com

  • http://www.lijstjes.info/ Jelle Derckx

   Geen dank Petra, hoop dat je er heel veel aan hebt!

 • AnneDoet

  Mooie tips. Heb er zeker wat aan! Bedankt :) http://www.annedoet.nl

  • http://www.lijstjes.info/ Jelle Derckx

   Fijn om te horen Anne, mail me als je hulp nodig hebt!

 • instauto.nl

  thanks voor de tips ik wil ze meteen verweken in me blog instauto.nl !